Büyükada’nın unutulmuş miraslarından Taş Mektep, İBB Miras’ın özenli dokunuşlarıyla küllerinden yeniden doğarak İstanbul’un kültür sanat hayatına kazandırıldı. Günümüze metruk bir halde ulaşan, zamanın yarattığı tahribatla birlikte ciddi yapısal sorunlar da yaşayan Taş Mektep, İBB Miras’ın 2021 yılının Ağustos ayında başlayan, 2023 yılının Haziran ayında tamamlanan kapsamlı restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarıyla adım adım hayata döndü.
Yapının karakteristik dokusunu ortaya çıkaran uygulamalar, çevre duvarlarının güçlendirilmesi ve peyzaj çalışmalarıyla bütünleşerek Taş Mektep’in ziyaretçilerine nefes aldıran bir yaşam alanına dönüşmesini sağladı.
Sergi salonu, kitap kafe, atölye ve etkinlik alanlarıyla kamusal kullanıma açılan Taş Mektep, Adalar’ın yeni çekim merkezi olarak İstanbul’un kültür sanat hayatına da ivme kazandıracak.
TAŞ MEKTEP HAKKINDA Büyükada, Kadıyoran Caddesi’nde konumlanan Taş Mektep, 19. yüzyılın ikinci yarısında dönemin Rum Ortodoks Patriği Sofronios tarafından inşa ettirildi. “Sofronios Köşkü” olarak da bilinen Taş Mektep, uzun yıllar Patrik Sofronios’un yazlık konutu olarak kullanıldı. 1922 yılında İstanbul Şehremaneti (İstanbul Belediyesi) tarafından satın alının yapı, Büyükada’nın ilk resmi Türk okulunun buraya taşınmasıyla “Köprülü Mehmed Paşa Numune Mektebi” adını alıp okul olarak hizmet vermeye başladı. Okulun adı, 1924-25 yıllarında “Büyükada İlkokulu” oldu. Halk arasında “Eski Mektep” olarak da anılan Taş Mektep, 1967 yılına kadar Büyükada İlkokulu; bu tarihten itibaren ise Büyükada Ortaokulu olarak Büyükadalı öğrencilere hizmet vermeye devam etti.
Yangın tehlikesi nedeniyle 1978-79 öğretim yılında boşaltılan Taş Mektep, korunması gerekli kültür varlıklarından biri olarak günümüze ulaşmayı başardı.