Atatürk Kitaplığına bağlı Dijitalleştirme Birimi, kütüphane envanterinde bulunan birçok kaynağın telif hakları gözetilerek dijital ortamda erişilebilir olmasını sağlamaktadır.
Dijitalleştirmenin temel amacı görsel veya işitsel öğelerin bilgisayara tanımlanabilmesi, işlenebilmesi, saklanabilmesi ve sayısal kodlara dönüştürülüp erişilebilir kılınmasıdır. Bu sayede belgenin sabitliği, bütünlüğü, fiziksel özellikleri, içeriği ve bütünlüğü korunmuş olup, eserlerin diğer nesillere ulaştırılması mümkün hale gelir.
Dijitalleştirme hizmeti belirli bir iş akış yöntemine bağlıdır. Birime gelen nadir eser, yazma, gazete gibi kaynaklar satır tarama cihazları aracılığıyla taranır. Dijitalleştirme işlemiyle elde edilen veriler üzerinde özel bir yazılım aracılığıyla kırpma, kesme, düzeltme gibi görüntü işleme çalışmaları yapılır. Veriler son kontrolden geçer ve kullanım amacına uygun olarak çeşitli formatlara dönüştürülür.
Görüntü işleme ve kontrol süreçleri biten veriler bütünlük sağlamak amacıyla koleksiyonlar halinde kütüphane otomasyon sistemiyle kullanıcının erişimine açılır. Kullanıcılar kütüphane otomasyon sistemi üzerinden katalog tarama ve filtreleme seçeneklerini kullanarak kütüphane içerisinden veya uzaktan erişimle yayına açılan verilere ulaşabilir. Bu hizmetten yalnızca üyelerimiz yararlanabilir.
Dijital arşivimizde afiş, albüm, fotoğraf, kartpostal, makale, e-kitap, el yazmaları ve süreli yayınlar gibi birçok farklı türde 300.000’e yakın kaynak bulunmaktadır.