Sayısal arşivimizdeki eserleri incelemek için tıklayın

Faaliyet Raporu


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’na bağlı Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü olarak şehrin pek çok noktasındaki yeni nesil kütüphanelerin sayısını artırırken , kütüphanelerimizi yeni bir yaşam alanı, kültür-sanat ve bilim merkezi haline getirme, var olan kütüphanelerimizin koleksiyonlarını geliştirme hedefimiz 2023 yılında da sürecek.

Kütüphanecilik Hizmetleri

İBB’ye bağlı tüm kütüphanelerimizde sayısı 1 milyonu aşkın kitap, matbu yayın, nadir eser, salname, gazete, dergi vb. yayınlarla hizmet sunuyoruz. 500 binden fazla eseri bünyesinde bulunduran, Osmanlıca matbu kitaplar, süreli yayınlar, el yazması kitaplar, yabancı dillerde nadir eserler, haritalar, kartpostallar, salnameler, takvimler ve şahıs arşivleri gibi eserleriyle nitelikli ve özel koleksiyonlara sahip olan Atatürk Kitaplığı ile araştırmacıların ilk adreslerinden biri olmayı sürdürüyoruz.

Taksim’in en merkezi noktalarından birinde, Atatürk Kitaplığı’na komşu bir konumda yer alan Sevgi Soysal Kütüphanesi & Kültür Evi ve Kadıköy’de tarihi Müze Gazhane içinde yer alan 7/24 hizmet vermeye devam ediyor.

Kütüphanelerimizin sayısıyla birlikte, buraları kullanan okuyucular ve araştırmacıların da sayısı her geçen gün artıyor.

Etkinlikler

Etkinliklerimizi tasarlarken günceli yakalayan bir kütüphanecilik hedefiyle küresel, yaratıcı ve bilinçlendirici olmayı hedefliyoruz. 2021 yılında başlattığımız çocuklara yönelik masal, yaratıcı drama, öykü yazarlığı atölyesi gibi yaratıcılığı ve kimliği besleyen etkinlik serilerine devam ediyoruz. Tüm İBB kütüphanelerinin bu etkinliklere ev sahipliği yaptığı bir programla çalışıyoruz.

Atatürk Kitaplığı çatısı altında farklı disiplinlerden isimleri bir araya getirerek, birlikte konuştuğumuz ve ürettiğimiz söyleşilere imza atıyoruz. Kütüphanelerimizdeki entelektüel birikimi önemsiyor ve değerli akademisyenlerle birlikte bu süreci yürütüyoruz.

Kent araştırmaları alanında özelleşmiş bir kütüphane olan İPA İstanbul Kitaplığı’nda başta mimarlık, kent tarihi ve kent araştırmaları alanlarında yetkin isimleri ağırlıyor, önemli söyleşilere ev sahipliği yapıyoruz.

Derme Geliştirme

Farklı yayınevlerinden güncel bir seçkiyi okuyucularımızla buluşturmayı önemsiyor ve yayın geliştirme politikamız doğrultusunda yeni eserleri koleksiyonlarımıza kazandırıyoruz. 

Bu perspektifle 2021 yılı içerisinde yeni açılan kütüphanelerimizle birlikte toplam 998.908 basılı yayın alımı gerçekleştirdik.

Atatürk Kitaplığı nadir eser koleksiyonumuza ise 2021 yılında 30.265 evrak, 82 fotoğraf, 62 harita, 6 matbu kitap, 4 Osmanlıca kitap, 18 nadir eser niteliğinde dergi, 1 nadir eser niteliğinde gazete, 5 afiş ve 178 kartpostal olmak üzere toplam 30.621 adet nadir eser kattık. 2022 yılında da 325 adet nadir eser fotoğraf alımıyla dermemizi zenginleştirmeye devam ettik.

Kütüphanelerimizde yer alan tüm eserlere Atatürk Kitaplığı web sitesinden ve http://katalog.ibb.gov.tr adresinden ulaşılabilir.

Dijital Arşiv

Atatürk Kitaplığı bünyesinde yer alan ve dijital ortama aktarılan eserlerden 2021 yılı içerisinde 50.160.710 kez, 2022 yılı içerisindeyse 42.341.220 defa yararlanıldı.

Ciltleme-Onarım Çalışmaları

Atatürk Kitaplığı’nda yer alan Osmanlıca gazeteler, kitaplar, yazmalar, haritalar, fotoğraflar, kartpostallar, salnameler gibi değerli nadir eserlerin onarım işlemlerine uzman kadromuzla beraber devam ediyoruz.

Bu kapsamda 2021 yılı içerisinde 13 adet gravür, farklı türlerde 77 adet cilt onarımı, 43 adet harita, 51 adet tarihi belge, 57 adet fotoğraf ve 15.263 sayfa nadir eser, gazete ve dergi materyalin onarımını gerçekleştirdik.

2022 yılı içerisinde ise farklı türlerde toplam 10.186 cilt onarımı, 29 harita, 329 adet tarihi belge, 397 el yazması kitap, 7.251 sayfa nadir eser, 2.148 sayfa gazete-dergi materyalin onarımını uzman isimlerle yürüttük.

Görme Engellilere Yönelik Çalışmalar

İBB olarak eşit yurttaşlık ilkesini benimsiyor ve Sesli Kütüphane’nin faaliyetlerini arttırıyoruz. İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde yer alan Sesli Kütüphane’de, gönüllü yurttaşlarla birlikte, basılı kitapları sesli kitap haline dönüştürüyoruz.

Sergi ve Yayın Çalışmaları

Kültür, sanat ve bilginin merkezi kabul ettiğimiz kütüphanelerimizde entelektüel üretimin bir parçası olarak gördüğümüz yayın çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2021-2022 yılı içerisinde toplam 13 eseri yayın hayatına kazandırdık. 2022 yılı içerisinde toplam 24sergiyi ilgilileriyle buluşturduk.

İBB ATATÜRK KİTAPLIĞI
Miralay Şefik Bey Sok. No: 6
Taksim, Beyoğlu - İstanbul
Telefon: 0212 249 95 65
0212 249 09 45
kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr