Bu politika ile Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü koleksiyonları dahilinde bulunan kültür varlıklarını ve nadir eserleri dijitalleştirmek, dijital ortamda üretilen yayınları ücretsiz olarak internet ortamında kullanıcıların erişimine sunmak, iş sürecinin kural ve yöntemini oluşturmak, sorumluluk alanlarını tanımlamak ve varlıkların kullanım şartlarını belirlemek amaçlanmıştır.
Bu bağlamda Atatürk Kitaplığı, ulusal ve uluslararası araştırmalara katkıda bulunmak, halkın kültürel gelişimini ve eğitim öğretimi desteklemek amacıyla kültürel varlık ve bilgi kaynağını dijital ortamda, telif haklarına uygun bir biçimde erişime açmayı hedefler.
Bu politika Atatürk Kitaplığı kullanıcı ve üyelerinin yanı sıra Atatürk Kitaplığı ilgili birimlerini, arşivleri, dijitalleştirilmiş ve dijital ortama doğmuş koleksiyonlarını, yayınlarını ve bir etkinlik sonucunda ya da içerisinde üretilmiş somut ya da soyut sanatsal, entelektüel, tarihi değere sahip varlıklarını kapsar.
İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Atatürk Kitaplığı koleksiyonu dahilinde bulunan nadir eser, haritalar, albümler, kartpostallar, belgeler, gazete, gazete kupürleri, kitaplar, fotoğraflar, görsel-işitsel varlıklar ve dijital ortamda üretilmiş Atatürk Kitaplığı yayınlarının yanı sıra müzeler bünyesinde bulunan kültürel, sanatsal varlıklar ve bütün üyeler bu politikanın kapsamı dahilindedir.
Atatürk Kitaplığı Dijital Arşivinden yararlanma hakkı aşağıda belirtilen koşullarda gerçekleştirilir.
İBB Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü bünyesinde tarihi, kültürel, sanatsal, bilimsel değere sahip tüm varlıkları, arşiv niteliği taşıyan belgeleri uygun koşullarda korumayı, gelecek nesillere ulaştırmayı ve telif kuralları doğrultusunda araştırmacı ve ilgililerin erişimine açmayı taahhüt eder.
Bunun için;
İBB Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü insani değerlere ve etik kurallara aykırılık gösteren varlığı koleksiyondan çıkarma hakkını saklı tutar.