Sayısal arşivimizdeki eserleri incelemek için tıklayın

İstanbul Tasarım Müzesi


Süleymaniye Camii ve Külliyesi, UNESCO tarafından 1985 yılında İstanbul’dan Dünya Miras Listesi’ne kabul edilen dört bölgeden biri olan Süleymaniye Camisi ve çevresini içine alan Süleymaniye Koruma Alanı’nın merkezini teşkil etmektedir. İstanbul Fatih’te Süleymaniye Mahallesi Mimar Sinan Caddesi’nde bulunan Süleymaniye Camii ve Külliyesi, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1550-57 yılları arasında dönemin baş mimarı Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Külliye, merkezde camii olmak üzere, evvel, sânî, sâlis ve râbi’ medreseleri, tıp medresesi, sıbyan mektebi, imaret, tabhâne, dârüşşifâ, dârülhadis, dârülkurrâ, hamam, Kanuni Türbesi, Hürrem Sultan Türbesi, Mimar Sinan Türbesi ve dükkânlardan oluşmaktadır.

Süleymaniye Camii’nin doğu tarafındaki avlu duvarı ile Dârülhadis Medresesi’nin altında, Mimar Sinan Caddesi üzerinde bir sıra halinde uzanan Sıra Dükkanlar Dökmeciler Çarşısı olarak bilinmektedir. Rabi ve Salis Medreseleri’ne bakan kısımda 35, Dârülhadis Medresesi altında ise 18 dükkân toplam 53 dükkân bulunmaktadır. Ticarî birimler olan Dökmeciler Çarşısı’nda vakfa gelir sağlamak amacıyla inşa edilmiş olan dükkânlar, ilk kuruluş döneminden itibaren dökmecilerin çalıştığı işyerleri olarak bilinmektedir ve ayrı bir vakfiyesi bulunmadığı için Süleymaniye Camii Külliyesi ile birlikte, 1550-1557 yılları arasında inşa edildiği belirtilmektedir. Asırlar boyunca hizmet vermiş olan dükkânlar, ne yazık ki 1950 yılı onarımları ile özellikle özgün iç mekân kurgusunu yitirmiştir. İki katlı işliklerde yapılan ve “Süleymaniye işi” olarak bilinen üretimler 1970 yılına kadar devam etmiştir.



İBB Miras Çalışmaları:

İBB Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından özenle restore edilen Süleymaniye Sıra Dükkanlar İBB Miras tarafından “İBB İstanbul Tasarım Müzesi” olarak yeniden işlevlendirilmiştir. Sıra Dükkanlar zanaatkâr, tasarımcı ve sanatçıları bir araya getiren dükkânları, sosyal mekânları, atölye ve etkinlikleriyle bulunduğu bölgeye değer katacak bir çekim merkezi olarak tasarlanmıştır. Geçmiş ile geleceği, geleneksel ile moderni aynı çatı altında yaşatmayı misyon edinen İBB İstanbul Tasarım Müzesi; sürdürülebilir bir yaklaşımla tasarım kenti unvanlı İstanbul’un barındırdığı yaratıcı potansiyeli görünür kılmayı amaçlamaktadır.

Sıra Dükkânlar’da konumlanacak küçük atölyelerde keçe, vitray, yorgan gibi kaybolmaya yüz tutmuş zanaat üretimlerinin yanı sıra aydınlatmadan mobilyaya; takı ve mücevherden porselen ve seramiğe; dijital&grafik tasarımdan illüstrasyona; mimariden kültür sanata ve kurumsal alan tasarımına uzanan geniş bir yelpazede saygın marka ve kurumların üretimleri İstanbullularla buluşacaktır. Tarihî alan; Beltur gibi sosyal mekânları; zanaatkâr, tasarımcı ve sanatçıları bir araya getiren dükkânları, İstanbulluları buradaki üretimin bir parçası yapacak atölye ve etkinlikleriyle bölgenin çekim merkezi olmayı hedeflemektedir.

Yeniden kent hayatına kazandırılan Sıra Dükkânlar’dan sonra İBB Miras’ın Mimar Sinan Türbesi çevresinde devam eden planlama çalışmalarıyla Süleymaniye bölgesi; kazanacağı yeni sosyal mekânlar ve kültür sanat odaklı yaşam alanlarıyla dönüşerek ziyaretçilerin ilgi odağı olmayı sürdürecektir.



İstanbul Tasarım Müzesi’nde kimler var?

KüçükevSeramik Atelier, White Rabbit Porcelain, IMOGA, Yadigâr Ataklı Vitray Atölyesi, Artı Vitray, Emre Arolat, Beoffice, Piknik Works, Onaranlar Kulübü, Design Trak, Nazmi İnce, Kültür Aş-Taksim Sanat, İstanbul Modern, TEPTA Aydınlatma, ETMK İstanbul, BASE, Karşı Sanat, Salt, Gülay Bilge, 16.10, GİGARO, Afterwork, İdilius Jewelry, Artiz Jewelry, Artdoll İstanbul, Maumauworks, Ethem Onur Bilgiç, Toprak Fırat, Beste İleri, Mamut Art, Fol, Az Sonra Tasarım Ajansı, Mert Tügen, fam°, Selin Tahtakılıç, Alara Demirel, Aybala Yalçın, Ender Diril, Cem Yönetim gibi saygın kurum, marka ve tasarımcının yer aldığı İstanbul Tasarım Müzesi’nde, üretimlerim satışa sunulacağı bir Artshop bulunmaktadır. Beltur’un da hizmet vereceği alanda İBB Miras, İBB Kültür, İBB Kadın, İBB Proje, Visit İstanbul, BİMTAŞ, İsmek, İPA’nın ofislerinin yanı sıra İdari Ofisler de yer almaktadır.





İstanbul Tasarım Müzesi


Hizmetler


Pazartesi hariç tüm günler: 10:00 - 19:00 / Pazartesi: Kapalı



İletişim


kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr

Süleymaniye, Mimar Sinan Cd., Fatih



İBB ATATÜRK KİTAPLIĞI
Miralay Şefik Bey Sok. No: 6
Taksim, Beyoğlu - İstanbul
Telefon: 0212 249 95 65
0212 249 09 45
kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr