Sayısal arşivimizdeki eserleri incelemek için tıklayın

Haliç Sanat-1


Fener semtinde, Küçük Mustafa Paşa Mahallesi, Kadir Has Caddesi üzerinde konumlanan yapı, “Ceneviz Evi” olarak da anılmaktadır. 

18. yüzyıl sonrasında yapıldığı düşünülen, taş ve tuğla malzemeden almaşık örgülü olarak inşa edilen yapı; zemin kat, üst kat ve çatı terasından oluşmaktadır. Zemin kat, tuğla malzemeden basık kemerli üç sıra pencereli düzenlemeye sahiptir. Dikdörtgen planlı iki mekândan oluşan zemin katın üst örtüsü tonozlarla oluşturulmuştur. Üst katta sahanlığın üzeri tonoz, ana mekânın üzeri ise kubbe ile örtülüdür. Bu katın iç mekânı, pencere sövesinden itibaren barok motifli kabartmalı süslemelere sahiptir. Üst kat ana mekân girişinin iki yanında kıvrımlı motifler içerisinde melek figürleri öne çıkmaktadır. Giriş aksının karşısında kubbeye geçiş öğelerinin üzerinde madalyon içerisinde iki mimari tasvir yer almaktadır. Katın dış cephesinde sütunlar üzerinde yükselen basık kemerli üç pencere bulunmaktadır. Arka cephesinde ise yine basık kemerli dört sıra pencere dizisi görülmektedir. 


İBB Miras’ın evrensel koruma ilke ve tekniklerini gözeterek hayata geçirdiği restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarının ardından yaşam alanları ve sergi galerileri olarak şehre kazandırılan Fener Evleri ile Cibalikapı’dan başlayıp Sveti Stefan Kilisesi’ne kadar uzanan sahil şeridi boyunca devam edecek bir kültür rotasının oluşturulması amaçlanmaktadır.


İstanbul’un çok katmanlı kültürel mirasının önemli yapılarından olan Ceneviz Evi, güncel sanatın önemli isimlerinden Vahap Avşar’ın “Özgürlük Operasyonu” isimli sergisi ile kapılarını açtı. Sanatçının babası Mehmet Ali Avşar’ın bütün hayatını ev gereçleri onararak geçirdiği dükkânı Ömür Tamirhanesi’nden alan serginin odağında, sanatçının “Ömür Geçiyor” adlı eseri yer alıyor. Demans teşhisi koyulan babasıyla birlikte çalışarak hayat, hatıra, yaşanmış bir ömrü hatırlamak ve unutmak üzerine düşünen sanatçı, “Ömür Geçiyor” adlı yerleştirmesinde babasının çizdiği kuş formlarını ferforje metal heykellere dönüştürüyor. “Özgürlük Operasyonu / Operation Freedom” adlı yerleştirmesi, dünyanın çeşitli yerlerinde özgürlük adına yapılan askeri operasyonlara eleştirel bir gözle yaklaşan bu yerleştirme “operasyon” ve “özgürlük” kavramlarının birbirini dışlayan ilişkisini görselleştiriyor. İki neondan biri yandığı anda diğeri söner, eşzamanlılık asla yakalanamaz. Sanatçının hazır sloganlara müdahale ettiği işlerden biri olan “Özgürlük Operasyonu”, ülkelerin ve toplumların kendi özgürlüklerini kendilerinin belirlemesine yönelik bir çağrı gibi de görülebilir.








Haliç Sanat-1


Hizmetler


Pazartesi hariç tüm günler: 09:00 - 17:00 / Pazartesi: Kapalı



İletişim


kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr

Yavuz Sultan Selim Mah. Abdul Ezel Paşa Cad. No: 4 Fatih/ İstanbul



İBB ATATÜRK KİTAPLIĞI
Miralay Şefik Bey Sok. No: 6
Taksim, Beyoğlu - İstanbul
Telefon: 0212 249 95 65
0212 249 09 45
kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr