Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele çalışmaları sırasında kiracısı olduğu ev, günümüzde müze işleviyle tüm İstanbullulara hizmet veriyor.
Mustafa Kemal Atatürk, bir ulusun kurtuluşuna yönelik ilk adımların atıldığı bu evde Aralık 1918'den 16 Mayıs 1919'a kadar konakladı. Mustafa Kemal Paşa’ya çalışma arkadaşları İsmet (İnönü) Paşa, Ali Fuat (Cebesoy) Paşa, Kazım (Karabekir) Paşa ve Rauf Orbay gibi isimler eşlik etti.
14 Kasım 1925'te evin dış cephesine bir törenle asılan levhada şöyle yazıyordu: “Gazi Mustafa Kemal Paşa vatanın kurtuluşunu 1335 (1919) senesinde bu evde hazırladı.”
28 Mayıs 1928’de Şehremaneti (İstanbul Belediyesi) tarafından satın alınan ev, 15 Haziran 1942’de İstanbul Vali ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından Atatürk İnkılabı Müzesi olarak ziyarete açıldı. 9 Ocak 1962’de geçirdiği yangın tehlikesinden sonra onarılarak 4 Mart 1962’de yeniden açılan müze, 1977’de Turing Otomobil Kurumu ve İş Bankası tarafından restore ettirildi ve 19 Mayıs 1981’de tekrar ziyarete açıldı. 1989 yılında onarım amacıyla kapatıldıktan sonra, 1991 yılında yeniden hizmete girdi.
Zaman içerisinde yıpranan bina İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014-2015 yıllarında kapsamlı bir restorasyondan geçirildi. Ayrıca müzenin tanzim ve teşhir planları yenilendi.
Atatürk Müzesi koleksiyonunun önemli bölümünü Atatürk'ün kişisel eşyaları, kıyafetleri, üniformaları, askeri ve sivil yaşamına ait fotoğraflar, kendi el yazısıyla yazdığı çeşitli belgeler, madalyaları, hatıra eşyaları oluşturuyor. Kız kardeşi Makbule Atadan tarafından müzeye hediye edilen eşyalar arasında Atatürk’e ait sivil kıyafetler, “Mustafa Kemal” armasını taşıyan mendil ve gömlekler ile iç çamaşırları bulunuyor. Müşir üniforması ve Sivas Kongresi’nde giydiği elbise de bu müzede sergileniyor.
Yazı takımıyla ilgili eserler, sigara tabakaları, madalyalar, Amerika Başkanı Roosevelt’in hediyesi olan ahşap möbleli radyo-pikap hatıra eşyaları arasında yer alıyor. Ressam İbrahim Çallı veSami Yetik tarafından yapılmış yağlı boya tablolar da koleksiyonun önemli parçalarından. V. Pisani tarafından yapılmış olan ve Yunan askerlerinin İzmir’i işgalini anlatan on adet suluboya tablo da ayrı bir bölümde teşhir ediliyor.
Atatürk’ün yaveri Cevat Abbas’ın da aynı dönemde ikametgahı olması sebebiyle kendisine ait kişisel eşyalar, ailesinden satın alınarak Atatürk Müzesi koleksiyonuna dahil edilmiş olup teşhir ediliyor.
Müzede aşağıdaki tarihlerde Şişli Kaymakamlığı, Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şişli Belediye Başkanlığı’nın da dahil olduğu etkinlikler düzenleniyor.
Müze içerisinde Atatürk hakkında yazılan eserlerin yer aldığı bir kütüphane de hizmet veriyor.