İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Atatürk Kitaplığı’nın satın alımını gerçekleştirdiği Yüksek Mimar Hüsrev Tayla Arşivi’nin tasnif çalışmaları ve sayısallaştırılması tamamlanarak okuyucuya açıldı. Arşivde toplam 37.364 adet materyal bulunmaktadır. Bunlardan 3 adedi albüm, 34.343 adedi fotoğraf, 1.293 adedi belge, 1.634 adedi harita ve plandır.
1925 yılında Bursa’da dünyaya gelen Hüsrev Tayla, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden 1948 yılında mimar olarak mezun oldu.
Mesleki kariyeri boyunca ağırlıklı olarak Bursa ve İstanbul’da çalışmıştır.Sırasıyla Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü,İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü gibi kurumlarda kontrol mimarı olarak görev aldı. 1972 – 1983 yılları arasında İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürü olarak görev yaptı. 1972 - 1996 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi’nde rölöve ve restorasyon konularında ders verdi. Meslek hayatının en önemli eserlerinden biri olan Geleneksel Türk Mimarisinde Yapı Sistem ve Elemanları I - II adlı kitabı yayınladı. Hüsrev Tayla, meslek hayatı boyunca Türk konut mimarisi ile alakalı on binlerce fotoğraf, mimari çizim, harita,rölöve,restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlamıştır.Arşivde; özellikle Türk konut mimarisinde İstanbul başta olmak üzere, Edirne, Bursa, İzmit, İzmir, Bolu, Manisa ve Antalya gibi şehirlerde geleneksel Türk evlerinde pencereler, kapılar, çıkmalar, bacalar, duvar dokuları, eliböğründeler, payandalar, merdivenler, köşe pahtları ile Geleneksel Türk Camii mimarisinde, minareler, kubbeler, minberler, mihraplar, mahfiller, alemler, sütunlar ile alakalı fotoğraflar, mimari çizimler yer almaktadır.Hüsrev Tayla’nın meslek hayatının önemli projelerinden olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Edirne’de Rüstem Paşa Kervansarayı, Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı, Erbilgin Yalısı, Burhaneddin Efendi (Mısırlılar) Yalısı gibi eserlerin restorasyon çalışmalarının tüm aşamaları ile başta Kocatepe Camii olmak üzere Karacaahmet’te Şakirin Camii, İstoç Toptancılar Çarşısında İstoç Camii, Tarsus’ta Paktaş Fabrikası Camii, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta Türkiye tarafından yaptırılan Ertuğrul Gazi Camii, Hollanda’da Amsterdam Camii en çok tanınan eserleridir.Hüsrev Tayla Arşivi’ne ulaşmak için
tıklayınız!