İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı kütüphaneler, kasım ayında yeni söyleşiler ve atölyelere ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz ay oldukça yoğun ve verimli geçen söyleşi serileri de yine İstanbullularla olacak.
Dünyada ve Türkiye’de etkilerini her geçen gün daha çok hissettiğimiz iklim krizini, iklim krizinin kavramlarını ve sonuçlarını ele alacak yeni seri bu ay İPA İstanbul Kitaplığı’nda başlıyor. Her Yönüyle İklim Krizi serisinin 15 Kasım’da gerçekleşecek ilk etkinliğine Orman Botaniği Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik konuk olacak, ‘Ormanların ve Biyoçeşitliliğin Değişimi’ başlığında konuşacak. Serinin ikinci konuğu 29 Kasım’da Cihan Erdönmez olacak ve ‘İklim Krizi ve Ormanlar’ konusunu ele alacak.
Şehir planlama, mimarlık, kent tarihi ve kent sosyolojisi gibi alanlarda üretilmiş yüksek lisans ve doktora tezlerinin görünür kılınmasını ve, verimli tartışmalar için zemin oluşturulmasını hedefleyen İPA Tez Sunumları serisi İPA İstanbul Kitaplığı’nda da başlıyor. Serinin ilki 24 Kasım’da. İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı’nda 2021 yılında tamamladığı tezi ile 2022 yılı İlhan Tekeli Tez Teşvik Ödülü’nü kazanan Safiye Özge Subaşı, tez sunumuyla birlikte barınma hakkı ve krizi üzerine konuşacak.
Sevgi Soysal Kütüphanesi’nde Geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerinde gösteri, eğlence ve rekreasyon formlarıyla mekânlarının analizini sunacak keyifli bir sohbet serisi de yine okurlarla buluşacak bir diğer etkinlik. Modernleşen İstanbul’da Boş Vakit Mekânları serisi Seda Kula koordinatörlüğünde ilerleyecek. 22 Kasım’da başlayacak seride kentsel ve mimari alanların geliştirilip, şekillendirilmesi ve modernleşen Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet Türkiye'sindeki sosyal, kültürel, kentsel yaşam üzerindeki etkileri boş vakit mekânları üzerinden konuşulacak.
Türkiye’nin önemli araştırma kütüphanelerinin başında gelen, restorasyon ve dijitalleştirme çalışmalarıyla birçok belgeyi ve nadir eseri okurla buluşturan Atatürk Kitaplığı’nın iki birimi, meraklıları için kapılarını açacak. 16 Kasım’da gerçekleşecek Kâğıt ve Cilt Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi turunda Geç Osmanlı döneminden tiyatro afişlerinin restorasyon süreci yürütülecek. Sayısal Arşiv biriminde gerçekleşecek turda ise koleksiyonların dijitalleştirme aşamaları paylaşılarak gazete, nadir kitap ve fotoğraf gibi arşiv malzemelerinin tarama, yazılıma aktarma ve çıktı alma süreçleri gözlenecek.
17 Kasım’da Atatürk Kitaplığı’nda gerçekleşecek İstanbul’u Belleğimize Kaydeden Fotoğrafçılar serisinin 3’üncü etkinliğinde Osmanlı döneminin en meşhur fotoğraf stüdyolarından Sébah&Joaillier Stüdyosu konuşulacak. Eski İstanbul’un zihnimizde yer eden siyah-beyaz halini fotoğraflarıyla cisimleştiren Pascal Sébah ve Polycarpe Joaillier’in fotoğraflarına ve anlam dünyalarına değinilecek. Polycarpe Joaillier’nin 5.kuşak torunu Fabrizio Casaretto’nun katıldığı etkinlikte, temelleri 1857 yılında atılan ve 1974'te kapanana dek Foto Sabah adıyla hizmet vermeye devam eden Sébah&Joaillier Stüdyosu üzerinden Geç Osmanlı’da fotoğrafla kurulan ilişkiye bakılacak.
Ekim ayında oldukça ilgi gören bir başka seri bu kez iki farklı konuda üç ismi ağırlayacak.14 Kasım’da İstanbul’u Yürüyerek Anlamak serisinin 2'ncisinde 13. İstanbul Bienali tarafından desteklenen ve İstanbul’un tehditkâr dönüşümünü yürüyerek deneyimleme imkânı veren “İki Deniz Arası” yürüyüş rotası üzerine Oytun Güventürk ve Serkan Taycan’ı ağırlayacak. Serinin 3’üncüsünde ise kadınların “ev”den çıkarak kentte yürüme deneyimini tarifleyen flanözlüğe bakılacak. Nezihe Muhiddin, Suat Derviş ve Leyla Erbil yazınının yürümek ve flanözlük üzerinden kentle ilişkisi, Özyeğin Üniversitesi Dr. Öğr. Üyelerinden Senem Timuroğlu’ndan dinlenecek.
Atatürk Kitaplığı’ndaki Cumartesi Konuşmaları serisi kasım ayında da devam ediyor. Serinin dokuzuncu konuşmasında anayasa hukuku ve tarihi alanındaki çalışmalarıyla bildiğimiz Murat Sevinç ile tarihçi Bülent Bilmez, 1921 ve 1924 Anayasaları üzerine söz alacaklar.
Atatürk Kitaplığı kasım ayını önemli bir etkinlikle kapatacak. Almanya’da Toplumdilbilim alanının değerli isimlerinden biri olan Duisburg-Essen Üniversitesi Doğu Asya Çalışmaları kürsüsünden Florian Coulmas’ı ağırlıyor. Etkinlik İBB, Orient-İnstitut İstanbul ve Potsdam Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilecek. "İstanbul'un Dil Manzarası: Olasılıklar ve Beklentiler" atölyesinin açılış konuşmasını yapacak olan Prof. Dr. Coulmas, aynı zamanda “dil manzarası” kavramsallaştırmasına odaklanan atölye için de bir tartışma zemini kuracak. Program İngilizce olacak.
Kültür sanat dünyasında İstanbul’daki mekânlarla özdeşleşen isimlere odaklanan Mekânın Sesi serisine bu ay şair, yazar, gazeteci ve akademisyen kimlikleri yanında İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nı da yürütmüş olan Hilmi Yavuz konuk oluyor. Atatürk Kitaplığı’na konuk olan Yavuz, yerel yönetimlerin kültür sanat dünyasına katkılarının yanı sıra kişisel üretimlerini de anlatacak.
Ekim ayında İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polar tarafından duyurusu yapılan Kitap Kulübü, çeşitli kütüphanelerde ilk toplantılarını gerçekleştirecek. Kulüp, kütüphane kullanıcılarını semtlerindeki okurlarla bir araya getirecek.
İBB Miras restorasyonuyla İstanbul’un kültür sanat hayatına katılan iskeleler, bu ayda sevilen yazarları ağırlayacak. Aylin Balboa, Mahir Ünsal Eriş, Murat Gülsoy, Alper Canıgüz, Başar Başarır ve ilk kitabıyla Özlem Yılmaz, Yazarlar İskelede serisinin bu ayki konukları.
Sevgi Soysal Kütüphanesi’nin ev sahipliği yaptığı Edebiyat'ın İstanbul’u serisine bu ay, ‘İstanbul Şarkıları’ başlığında Belgin Bıyıkoğlu, ‘Bir İstanbul Rüyası’nda ise Nevra Bucak konuk olacak.
Kasım ayında İBB kütüphanelerinde başlayacak yeni bir seri ise Doğaçlama Tiyatro Atölyesi. Doğuş Can Uzun’un yürüttüğü atölye, 13-17 yaş arası gençlerin sorun çözme yeteneklerini, kolektif çalışma becerilerini ve iletişim tekniklerini güçlendirmeyi hedefliyor.
Betül Tanbay’ın yürütücülüğünde başlayacak Herkes İçin Matematik serisi ise merak uyandırıcı bir etkinlik olarak katılımcıları bekliyor. Tarih boyunca insan hayatının bir parçası olan, hem eskiyi hem yeniyi anlatabilen ortak bir dil görevi gören matematik dilini, ebeveynler, çocuklar ve komşularla birlikte konuşacak.
11 Kasım’da Sabahattin Eyüboğlu’nda ilk kez gerçekleşecek Şiire Varmak etkinliğinde ise ‘Şiir Nedir?’ ‘Şiirin yaşı var mıdır?’ gibi sorular farklı perspektiflerden ele alınacak. Şair Gönül Dilek’in yürütücülüğünü yaptığı etkinlikte okurla şiirle tanışacak, şiirin etkilerini tartışacak.
Sanat ve hayal gücü üzerine yaratıcı drama ile düşündüren yeni bir atölye serisi de farklı İBB kütüphanelerinde 6-9 yaş arası çocukları bekliyor. Dışavurumcu Sanat Atölyesini Öykü Erinç Küçüköz yürütecek.
“Uzay artık daha yakın diyerek” yola çıkan bir başka keyifli atölye ise bu ay sizlerle. NASA astronot eğitim programlarından ilham alarak hazırlanan VR Atölyesi ile katılımcılar, uzayın derinliklerinde süzülerek, gezegenlerin fizik kanunlarına dayanan dizilimini, yıldızların oluşumunu ve meteorların geçişini bu özel etkinlikte tecrübe edecekler.
Atölye Dumu’nun yürütücülüğünü yaptığı Beden Perküsyonu Atölyesi de bu ay yeni başlıyor. Atölye, vücudun farklı noktalarından çıkan sesleri keşfedip, belirli ritimleri takip ederek bu seslerden müzik oluşturma sürecine odaklanıyor.
Yemek Kültürü Yazarı ve Akdeniz Tarihçisi Nazlı Pişkin’in alanında uzman kişilerle mutfak mirasımıza dair konuştuğu İskele Gastronomi Sohbetleri bu ay da devam ediyor. Kadıköy İskele Kütüphanesi, İstanbul mutfak kültürünün tanınan isimlerinden Mary Tsevik Simyonidis’i ağırlıyor.
Kasım ayında İBB Şehir Tiyatroları da İBB kütüphanelerine konuk olmaya devam ediyor. İBB kütüphaneleri, söyleşiler kapsamında Yağmur Damcıoğlu ve Tuğçe Açıkgöz’ü ağırlıyor. Yaratıcı drama destekli, çocuk gelişimini ilerletici atölyeler farklı adreslerde katılımcıları bekliyor. Geleneksel gölge oyununu kütüphane okuyucularıyla buluşturan performanslarında ise Hakan Örge ve Elif Verit sahne alıyor.
Bunlarla sınırlı kalmayan İBB kütüphane etkinliklerinin tamamını sosyal medya hesapları ve web sitesi üzerinden takip edebilirsiniz. İstanbul Senin uygulaması üzerinden İBB Etkinlik sekmesine tıklayarak etkinliklere kaydolabilirsiniz.