Sanatçıların 'Paralaks'a farklı açılardan yaklaşımlarının yansıması olan ve çok boyutlu okumalarla ortaya çıkan sergi, ‘perspektif kayması’ olarak da tanımlanan kavramla optik bir deneyim olarak karşılaşmanın yanında; sanatçıların üretimleriyle metaforik, felsefi, kültürel ve toplumsal bir çerçevede buluşuyor.
Geniş kavramsal bir yelpazede fotoğraf alanında karşılığı olan paralaks, hata olarak anılan bir durumu ifade etmek için kullanılır. Paralaks hatası kısaca; fotoğraf makinesinde vizörden baktığımızda görülen ile deklanşöre bastığımızda objektifin çektiği görüntü arasındaki sapma yani iki görüntünün birbirini tutmamasıdır. Paralaks kavramı optik bir deneyim olmanın yanında, bir özne-nesne meselesi olarak da karşımıza çıkar.
Arka plandaki değişim özneye bağlıysa, bakışımızın değiştiği yerde, birbirine karşı önceliği olmayan ve “hata” sayılamayacak sınırsız olasılıklar bütününe varırız. Buradaki sapma; deneyimlerin, özne ile nesnenin kesin sınırlarla ayrıl(a)mayan karşılaşması ya da birlikteliğidir. Bu bütüncül sapmaların yarattığı hata denemeyecek fakat çok ihtimalli gerçeklik imkanlarına odaklanan Paralaks-NFT Sergisi, Aviz, Selçuk Artut, Kerim Atlığ, Backtopoints, Büşra Çeğil, Aslı Dinç, Ahmet Rüstem Ekici, Çağatay Güçlü, Ahmet Said Kaplan, Balkan Karışman, Hamza Kırbaş, Osman Koç, Ecem Dilan Köse, Sam Sipahi ve Hakan Sorar’ın işlerini geniş bağlamda bir araya getiriyor. Sergi, dijital sanatın farklı çerçevelerden gerçeklik algımızla ve metaverse’le karşılaşmasıyla kavramların birbiri karşısında yeniden şekillenmesine kapı aralıyor.
Sanatçıların farklı içerik ve yaklaşımlarla ortaya koyduğu ve ‘paralaks’ kavramını somut-soyut veya optik-düşünsel gibi ikiliklerle değerlendirme imkânı sunan işlerin yer aldığı Paralaks-NFT sergisi, algı, mekân ve zamanın birlikteliği ve ayrışması üzerinden de okumalara alan açılıyor. Mimari, müzik, sinema, politika ile psikanaliz ve daha birçok perspektiften okunabilecek paralaks kavramı, bireyselden toplumsala, 'ben'den 'öteki'ne ve özne-nesne ayrı(msız)lığının ilişkilenmesindeki sapmalara dokunuyor. Bu dokunuşlar üzerinden çatlaklar ve boşluklarda gezinmeye ve optik-metaforik düzlemden geçerek sanal evrende yolculuğuna devam ediyor.
İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı, Müze Gazhane ve Teknoloji sponsoru Arçelik’in destekleriyle gerçekleşen Sergi 20 Nisan- 20 Mayıs tarihleri arasında hafta içi pazartesi hariç 09:00- 18:00, hafta sonları 10:00- 18:00 saatleri arasında Müze Gazhane’de ziyaret edilebilir.
BAŞLANGIÇ TARİHİ | 20.04.2022 09:00 |
BİTİŞ TARİHİ | 20.05.2022 06:00 |
YER | Müze Gazhane |
ADRES | Hasanpaşa Mah., İkbaliye Sok., No:39, 34722/Kadıköy |
KATILIM | Herkese açık, ücretsiz. |