Istanbul Metropolitan Municipality Directorate of Libraries and MuseumsİBB Kütüphane
TR  |  EN
                 
Click to search items in our digital archive

Yayınevleri Taksim’de buluştu: Atatürk Kitaplığı’ndan bir ay süren Açık Hava Kitap Şenliği

04.08.2022


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı Açık Hava Kitap Şenliği, 3 Haziran-3 Temmuz 2022 tarihleri arasında toplam 25 yayınevinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Pandemi süreci boyunca birbirinden uzaklaşan yayıncıları ve yazarları okurlarıyla buluşturmayı hedefleyen şenlik, bir ay boyunca her hafta sonu farklı yayınevleri ve yazar söyleşileri ile İstanbul’a farklı bir hava kattı.

27 konukla söyleşi, 77 yazardan imza saati

Şehrin en eski hafıza mekanlarından biri olan Taksim’de yer alan Atatürk Kitaplığı’nda gerçekleştirilen şenlikte, yayınevlerinin yeni yazar ve kitapları okuyucuya tanıttığı, edebiyattan sanata, çeviriden felsefeye çeşitli alanlarda çok sayıda söyleşinin düzenlendiği bir alan yaratıldı. Etkinlik boyunca 27 konuk ismin söyleşisine ve 77 yazarın imza saatine ev sahipliği yapıldı. Yazar söyleşilerinin yanı sıra Tekin Yayınevi, Varlık Yayınları ve Yordam Kitap Genel Yayın Yönetmenleri ile iki ayrı tarihte yayıncılığın son dönem krizlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundukları bir forum düzenlendi.

Everest Yayınları ile başlayan ilk hafta film gösterimi ile son buldu

Şenliğin birinci haftasında Everest Yayınları sevilen yazar ve kitaplarını, Atatürk Kitaplığı okuyucularıyla buluşturdu. Çeviri, iklim ve editöryâl süreçler üzerine gerçekleştirilen söyleşilerin yanı sıra Everest Yayınları’nın yazarı Ferit Edgü’nün romanından yola çıkılarak beyaz perdeye aktarılan “Hakkâri'de Bir Mevsim” filmi ile Ziya Demirel'in Cannes Film Festivali’nde yarışan 'Salı' kısa filmi de gösterildi.

Yayıncılık krizi konuşuldu

Hava muhalefeti dolayısıyla 11-12 Haziran’da yapılması planlanan ikinci hafta etkinlikleri 18-19 Haziran’da Ayrıntı Yayınları, Nesin Yayınevi, Tekin Yayınevi, Epona Kitap, Payel Yayınevi, İletişim Yayınları, Varlık Yayınları ve Kültür A.Ş. Yayınları’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

İkinci haftanın söyleşileri yayıncılık ve sözlü tarih üzerine yoğunlaşırken yazarlar, kitaplarından yola çıkarak çeşitli başlıkları tartışmaya açtılar. Düşbaz Kitaplar’dan Cansu Canseven, “Yeni Bir Kültür ve Başka Bir Yayıncılık Mümkün” başlığında, Yayıncılar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Elif Akkaya ile Varlık Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Filiz Nayır Deniztekin, “Kadın Yayıncılar Anlatıyor: Türkiye'de Yayıncılığın Krizi ve Çözümleri” başlığında ekonomik kriz ve sansür ortamında sürdürülmeye çalışılan yayıncılığa dair konuştu.

Güçlü Ateşoğlu ve Kurtul Gülenç’in “Hegel ve Marx’tan Frankfurt Okulu’na” başlığındaki felsefe söyleşisi ve Suzan Nana Tarablus – Nermin Ketenci’nin “Anılar ve Tanıklıklarla Sözlü Tarih Çalışmaları” başlıklı söyleşisi ise farklı disiplinlerden okurları bir araya getirdi.

İBB Oda Müziği Topluluğu, üçüncü haftaya renk kattı

Şenliğin üçüncü haftasında Yapı Kredi Yayınları, Metis Yayınları, Pinhan Yayıncılık, Kırmızı Kedi Yayınevi, Boyut Yayınevi, Çınar Yayınları, Yordam Kitap ve Kültür A.Ş., Atatürk Kitaplığı bahçesindeydi. İBB Oda Müziği Topluluğu’nun klasik esintilerle renk kattığı 25 Haziran Cumartesi gününün oldukça yoğun söyleşi takvimi ilgiyle takip edildi.

Yordam Kitap, yazarlarının kitapları üzerinden tarih, felsefe ve toplumsal cinsiyet konulu söyleşiler düzenledi. Yapı Kredi Yayınları ve Pinhan Yayıncılık da yazar ve söyleşileri ile iki güne katkı sundu.

Son hafta 10 yayınevi atatürk kitaplığı bahçesindeydi

Şenliğin dördüncü ve sonuncu haftasında 10 yayınevi ve çok sayıda yazar, okurlarla bir araya geldi. Arkeoloji ve Sanat Yayınları, Dergah Yayınları, Doğan Kitap, İthaki Yayınları, Kitap Yayınevi, Kronik Kitap, Literatür Yayınları, Notabene Yayınları, Sel Yayıncılık ve Kültür A.Ş.’nin ağırlandığı son haftada; neoliberalizm, ötekilik, fantastik edebiyat ve arkeoloji gibi farklı alanlardan söyleşiler öne çıktı.

İthaki Yayınları çok sayıda yazarla katıldığı son haftaya Sel Yayınları da söyleşileri ile renk verdi. Son haftanın söyleşi konularındaar öne çıktı. Son haftanın dikkat çeken konusu ise Mehmet Güreli’nin, dayısı Salâh Birsel’in edebi yaşamına dair konuştuğu söyleşisi oldu.

Yazarlar ve katılımcılar, Taksim’de bir açık hava kitap şenliğine duyulan ihtiyacın karşılanmasından yana mutlu olduklarını dile getirirken bu etkinliklerin sürekliliğine vurgu yaptılar.



Yayınevleri Taksim’de buluştu: Atatürk Kitaplığı’ndan bir ay süren Açık Hava Kitap Şenliği




İMM ATATURK LIBRARY
Miralay Şefik Bey Sok. No: 6
Taksim, Beyoğlu - İstanbul
Telefon: 0212 249 95 65
0212 249 09 45
kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr