Istanbul Metropolitan Municipality Directorate of Libraries and MuseumsİBB Kütüphane
TR  |  EN
                 
Click to search items in our digital archive

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden bir yılda 22 kütüphane

30.12.2022


İBB son bir yılda 22 kütüphaneyi İstanbul'a kazandırdı, toplam kütüphane sayısını 53'e yükseltti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2022 yılında 22 kütüphaneyi İstanbul’a kazandırdı. Kasımpaşa’dan Boğazköy’e, Firüzköy’den Gülsuyu’na İstanbul’un çeşitli lokasyonlarında hizmete giren kütüphaneler, kısa sürede bölgenin uğrak noktaları oldu.

Uzaktan eğitime erişimi destekleyen teknolojik altyapısı, geniş okuma alanları, konferans salonları, çok çeşitli etkinlik, atölye alanları ve YouTube kayıt stüdyolarıyla interaktif bir çalışma alanı sunan yeni nesil kütüphaneler, sayısız okuyucuyla buluştu.

Büyük İstanbul Otogarı’ndaki dönüşümün bir parçası olarak 24 Ocak 2022’de Evliya Çelebi Kütüphanesi’nin hizmete girmesiyle başlayan hummalı çalışma yılın son günlerine kadar sürdürüldü. 28 Aralık 2022’de Suat Derviş’in ismini taşıyan kütüphane, yılın son kütüphanesi olarak Bayrampaşa’da yer aldı.

Kütüphane lokasyonlarına, yeni nesil kütüphane projesine özel olarak İstanbul Planlama Ajansı’nın oluşturduğu veriler temel alınarak karar verildi. Kütüphaneler, toplumsal sorunlarla yakından ilgilenen, toplumsal adaletsizliği sanatın etkin gücünü de kullanarak eserlerine yansıtan usta kalemlerin isimlerini yaşatmaya devam etti.

2022 yılında İstanbul’un endüstriyel mirasları da kütüphane fonksiyonuyla şehre kazandırıldı. İBB Miras’ın dokunuşları Kütüphane Troleybüs’ten Moda İskelesi’ne kadar çeşitli yerlerde kendini gösterdi. Tarihi Beyazıt Meydanı’nın yanı başındaki Troleybüs Kuvvet Merkezi, atıl bir bina olarak yerinde dururken bugün binlerce öğrenciye ev sahipliği yapar hâle geldi. İPA Florya Kampüsü, kamuya açılırken İPA Kent Kitaplığı şehir planlama ve mimarlık alanında özelleşmiş bir dermeyle hizmete sunuldu. Aynı dönemde Kasımpaşa, Sarıgazi, Küçükçekmece ve Esenyurt yeni kütüphanelerine kavuşan ilçelerden sadece bazıları oldu.

Tarihi Moda İskelesi de restorasyon sürecinin ardından kitap&kafe konseptiyle İstanbulluların severek kullandığı yeni bir mekân haline geldi. Yeşilpınar’da Hasan Hüseyin Korkmazgil, Pendik’te Hasan İzzettin Dinamo ve Taksim’de Sevgi Soysal Kütüphanesi arka arkaya İstanbul’a kazandırıldı.

Gezi Parkı’nın yıllanmış ağaçları arasından ulaştığınız Sevgi Soysal Kütüphanesi, Atatürk Kitaplığı’ndaki dönüşüm sürecinin de bir parçasını tamamlamış oldu. Kitaplık koleksiyonundan bağımsız çalışan herkesin kullanımına açık olan alan,  10 bin eserlik bir dermesi ve 200 kişilik geniş kapasiteli alan oldukça merkezi bir konumda hizmete girdi.

Tarihi Mevlanakapı Kara Surları da İBB Miras’ın dokunuşlarıyla hayat buldu ve içerisindeki kütüphaneyle çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaptı.

Boğazköy Kültür ve Yaşam Merkezi içinde yer alan kütüphane, bölgeye renk katarken Anadolu Hisarı’nda yetişen fizikçi Feza Gürsey’in ismini taşıyan kütüphane yetiştiği mahallede hizmete sunuldu.

Cendere Pompa İstasyonu’ndaki restarosyanla Sarıyer yeni kültür-sanat mekânına kavuştu. Cendere Sanat, içerisinde çeşitli sergilerin yanı sıra kütüphanesiyle de bölgenin yeni soluğu oldu. 

Altınşehir, Gülsuyu , Esenyurt ve son olarak Bayrampaşa hem zengin dermesi hem de geniş kapasiteli alana sahip kütüphanelerine kavuştu.

İBB’nin 2022 yılında hizmete sunduğu kütüphaneler 

Evliya Çelebi Kütüphanesi

Büyük gezgin Evliya Çelebi’nin ismini taşıyan kütüphane, İstanbul Otogarı’ndaki büyük değişimin izlerini yansıtıyor. 10 bin eserlik dermeye sahip kütüphane, bölge halkını ağırlıyor, her noktadan İstanbullunun yolculuk öncelerine eşlik ediyor.

Kapasite: 600 m², 120 kişi

📍Büyük İstanbul Otogarı A1 Kız Kulesi

Kütüphane Troleybüs

“Kütüphane, üniversitenin kalbidir” anlayışıyla tasarlanan Kütüphane Troleybüs, gençlerin aktif katılımı ve kullanımıyla “yaşayan” bir kamusal mekân özelliğini taşıyor.

Beyazıt’ta üniversite, kütüphaneler ve anıtsal yapılarla çevrelenen kültürel miras adasının en önemli duraklarından biri olan Kütüphane Troleybüs, öğrencilerin enerjisini tüm şehre yansıtıyor. Bir buluşma merkezi haline gelen kütüphane,  20 bin eserlik dermesi, üniversite öğrencileri ve kulüpleri için ayrılan toplantı masası, etkinlik-söyleşi alanları ve sergi yüzeyleriyle çoklu kullanıma da imkân sağlıyor.

Kapasite: 490 m², 150 kişi

📍Süleymaniye, Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil Sokak No:4, Fatih/İstanbul

Peyami Safa Kütüphanesi

Kasımpaşa’nın işlek noktalarından birinde yer alan kütüphane 12 bin eserlik dermesi, kültür söyleşileri, eğitici atölyeleri ve ders çalışma alanlarıyla bölge halkının ihtiyaçlarına yanıt veriyor.

Kapasite: 550 m², 135 kişi

📍Yahya Kahya Mah. Bahriye Cad. No:20 Beyoğlu - İstanbul

İPA İstanbul Kitaplığı

İstanbul başta olmak üzere Türkiye ve dünya kentleri hakkında eksiksiz bir koleksiyon oluşturmayı amaçlayan İPA İstanbul Kitaplığı yoğunlukla kent araştırmaları, mimarlık, şehir planlama ve benzer uzmanlık alanlarında 20 binden fazla basılı kitaba ev sahipliği yapıyor. İPA İstanbul Kitaplığı, Türkiye’nin en geniş arşivlerinden birine sahip Atatürk Kitaplığı’yla entegreli çalışma yürütüyor.

Kapasite: 1250 m 250 kişi

📍Basınköy, Valilik Yolu Cd. No:2, 34153 Bakırköy/İstanbul

Yaşar Kemal Kütüphanesi

Bu toprakların yetiştirdiği önemli bir aydın-yazarımızın ismini yaşatan kütüphanenin 20 bin eserden oluşan zengin dermesi okuyucuyla buluşuyor.

Kapasite:1.774 m², 400 kişi

📍Semih Sancar Cad. İlknur Sok. No:1 Sancaktepe - İstanbul

Attilâ İlhan Kütüphanesi

Cennet Mahallesinde otopark alanı iken yeni bir kamusal yaşam alanı olarak İstanbul’a kazandırılan kütüphane, 80 yıllık ömrüne çok sayıda eser sığdıran usta şair Attilâ İlhan'ın ismini taşıyor. Kütüphane, 15 bin kitaplık zengin dermesiyle hizmet veriyor.

Kapasite: 375m², 100 kişi

📍Cennet, Yavuz Selim Cd. 34 C, 34290 Küçükçekmece/İstanbul

Sabahattin Eyüboğlu Kütüphanesi

Yazar, akademisyen ve çevirmen kimliğiyle Türkiye düşünce dünyasının önemli isimlerinden Sabahattin Eyüboğlu’nun ismini taşıyan kütüphane, 10 bin eserlik dermesiyle hizmet sunuyor.

Kapasite: 1000 m², 150 kişi

📍Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Firuzköy Bulvarı No:89 / Avcılar

Gülten Akın Kütüphanesi

İBB’nin şehrin her noktasını kitap ve kültürle buluşturma hedefini yansıtan kütüphane, toplumsal sorunları dizelerine yansıtan önemli bir şairimizin ismini taşıyor.

Gülten Akın Kütüphanesi, 15 bin  eserden oluşan dermesiyle çeşitli disiplinlerden atölye ve etkinliğe ev sahipliği yapmasının yanı sıra bölgedeki öğrencilerin ders çalışma alanı ihtiyacını da karşılıyor.

Kapasite: 600m², 190 kişi

📍Kıraç Şehitler Mah. Gazi Cad. No:81/A Esenyurt - İstanbul

Kemal Tahir Kütüphanesi

Sultanbeyli’de İBB’ye ait ikinci kütüphane olan Kemal Tahir Kütüphanesi, edebiyattan tarihe; siyasetten felsefeye; sanattan kültürel mirasa çeşitli disiplinlerden 12 bin eseri okuyucuya sunuyor.

Kapasite: 1250 m², 200 kişi

📍Adil Mah. Bosna Bulvarı No:91 Sultanbeyli

Moda İskelesi Kitap-Kafe

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından restore edilen tarihi Moda İskelesi, kitap&kafe ve performans alanı olarak düzenlenen yeni konsepti ve 6 bin 500 eserlik kitap seçkisiyle İstanbulluları ağırlamaya hazır.

Kapasite: 250 m², 100 kişi

📍 Caferağa, Moda Cd. No:175, 34710 Kadıköy/İstanbul

Hasan Hüseyin Korkmazgil Kütüphanesi

“Kültürün, sanatın ve kitabın ulaşmadığı nokta kalmayacak” anlayışıyla çalışan İBB’nin Yeşilpınar’a kazandırdığı kütüphane, değerli aydın-yazarımız Hasan Hüseyin Korkmazgil’in ismini taşıyor. Kütüphanenin 11 bin kitaplık seçkisi, okuyucusunu bekliyor.

Kapasite: 1.000m², 150 kişi

📍 Akşemsettin, Cengiz Topel Cd. No:26, 34070 Eyüpsultan/İstanbul

Hasan İzzettin Dinamo Kütüphanesi

Yeni nesil kütüphaneciliği yaygınlaştırma hedefiyle, Pendik’te hizmete sunulan Hasan İzzettin Dinamo Kütüphanesi, 18 bin kitaplık dermesi ve  interaktif etkinlikleriyle bölgenin kültürel hayatına da yeni bir soluk kazandırmayı hedefliyor.

Kapasite:1800m², 250 kişi

📍Batı Mah. Erol Kaya cad. No:95 Pendik

Sevgi Soysal Kütüphanesi

Şehrin en merkezi noktalarından biri olan Taksim’de hizmete sunulan kütüphane, Türkiye edebiyatının en üretken yazarlarından birinin adını taşıyor.

Çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan kütüphane, Taksim’in kültürel birikimine katkı sunarken 10 bini aşkın eseriyle okuyucularını ağırlıyor.

Kapasite: 1071m², 200 kişi

📍Kocatepe, Aydede Cd. No:2, 34437 Beyoğlu/İstanbul

Cemil Meriç Kütüphanesi

Cemil Meriç Kütüphanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Arnavutköy’de hizmete sunduğu Boğazköy Kültür Merkezi içinde konumlanıyor. Bölgenin ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte tasarlanan kütüphanenin dermesi seçkin yayınevlerinden günceli yakalayan 15.500 kitap ile hizmet veriyor.

Kapasite: 602 m², 90 kişi

📍Yunus Emre, 30 Ağustos Cd. No:41, 34275 Boğazköy Kültür Merkezi

Arnavutköy/İstanbul

Feza Gürsey Kütüphanesi

Teorik fizik alanına yaptığı katkılarıyla fizik dünyasının evrensel bir değeri olan Prof.Dr. Feza Gürsey’in ismini taşıyan kütüphane, 550 metrekare alanı, 70 kişi kapasitesi ve 7 bin eserlik dermesiyle tarihi Anadolu Hisarı'nın konumlandığı alanda yer alıyor.

📍Kapasite: 550 m², 70 kişi

Göksu Cd. 50-54, Göksu, 34815 Beykoz/İstanbul

Cendere Sanat Kütüphanesi

Unutulmuş bir endüstri mirası olan Cendere Pompa İstasyonu, İBB Miras’ın restorasyonu ve işlevlendirme projesiyle kütüphane, etkinlik ve sergi alanı, sesli çalışma alanları ile süreli sergi galerilerine ev sahipliği yapmak üzere İstanbulluların hayatına katıldı. 

Cendere Sanat içinde yer alan kütüphane, sanat ve su kültürü alanına yoğunlaşan kitap dermesiyle İstanbul’un enerjisine, kültür ve sanat yaşamına katkı sunuyor.

Kapasite: 22 m², 18 kişi

📍Huzur Mah. Cendere Cad. No:128 

İsmail Hakkı Tonguç Kütüphanesi

Ömrünü Anadolu’nun kalkınmasına adayan, köy enstitüleri için yoğun emek harcayan ve binlerce kişinin yetişmesini sağlayan İsmail Hakkı Tonguç’un ismini taşıyan kütüphanemiz 15 bin eserlik dermesiyle okuyucusunu ağırlıyor. Bölgeye yeni bir soluk getiren kütüphane, her yaştan kişiye hitap eden etkinliklerle, farklı yaş gruplarından çocuklar için eğitici ve öğretici atölyelere ev sahipliği yapıyor.

Kapasite: 710 m², 150 kişi 📍Sultaniye Mah. 618. Sk. No:1 Esenyurt

Sabahattin Ali Kütüphanesi

Başakşehir'in Altınşehir Mahallesi’nde açılan kütüphane, toplumcu gerçekçi edebiyatın önemli temsilcilerin biri olan, hayatı tutukluluk ve sürgünlerle geçerken yazdıklarıyla kendisinden sonraki kuşağı da etkilemeyi başaran değerli aydın ve yazarımız Sabahattin Ali'nin ismini taşıyor. Bölgenin bilgiye erişimini kolaylaştıran kütüphane, gençlerin ders çalışma alanı ihtiyacını da karşılıyor.

Kapasite: 508 m², 110 kişi

📍Osmanlı Cd. 57-47, Altınşehir, 34494 Başakşehir

Muzaffer İzgü Kütüphanesi

İstanbul’un dezavantajlı mahallelerinde çocuklar ve gençler başta olmak üzere bölge sakinleri için kültür, sanat ve bilginin merkezi olarak işlev gören kütüphanelerden biri de Maltepe’nin Gülsuyu ilçesinde hizmet veriyor.

Muzaffer İzgü Kütüphanesi, farklı disiplinlerden 15 bin kitaplık geniş seçkisiyle okuyucusunu bekliyor.

Kapasite: 1525 m², 270 kişi

📍Fevzi Çakmak Cd. 31-35, Gülsuyu, 34848 Maltepe/İstanbul

Kazı Evi Kütüphanesi

Bir yanında Zeyrek ile Aksaray bir yanında Şehzadebaşı ve Kıztaşı arasındaki tarihi bölgede yer alan Kazı Evi içindeki kütüphane,  kent mimarisi ve arkeoloji alanına yoğunlaşan dermesiyle tarihi bir alanda kitaplar içerisinde zaman geçirme şansı sunuyor.

📍İskender Paşa, Kavalalı Sk., 34080 Fatih/İstanbul

Suat Derviş Kütüphanesi

“Kültürün, sanatın ve kitabın ulaşmadığı ilçe kalmayacak” ilkesiyle çalışan İBB’nin 2022 yılında İstanbul’a kazandırdığı son kütüphane, edebiyat ve gazetecilik tarihinin önemli isimlerinden Suat Derviş’in anısını yaşatıyor.

Kapasite: 710 m², 400 kişi

📍Tuna Cd. 104-106, Muratpaşa, 34040 Bayrampaşa/İstanbul

İBB kütüphaneleri hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden bir yılda 22 kütüphane




İMM ATATURK LIBRARY
Miralay Şefik Bey Sok. No: 6
Taksim, Beyoğlu - İstanbul
Telefon: 0212 249 95 65
0212 249 09 45
kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr