Istanbul Metropolitan Municipality Directorate of Libraries and MuseumsİBB Kütüphane
TR  |  EN
                 
Click to search items in our digital archive

İBB kütüphanelerinde ekim ayı: Söyleşiler ve atölyeler İstanbul'un her noktasında

02.10.2023


İBB kütüphanelerini ekim ayında yoğun bir takvim bekliyor.

13’ncüsü, 9 Ekim’de ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Fatma Aliye’nin Entelektüel Mirasını Anlamak’ başlığına Senem Timuroğlu konuk olacak. Söyleşi, 19. yüzyıl Osmanlısının en önemli kadın yazarlarından biri olan Fatma Aliye’nin 161. yaş gününde gerçekleşecek. Timuroğlu, Cumhuriyetin 100. yılında Aliye’nin bizlere bıraktığı entelektüel mirası ele alacak. 

Seri, 25 Ekim’de Esra Ansel’in anlatımında ‘Mustafa Nezih Bey’in Albayrak Çayları’ ile devam edecek. 

İBB Atatürk Kitaplığı Kâğıt ve Cilt Atölyesi Koordinatörü Nergis Ulu’nun moderatörlüğünde kağıdın üretimi, kullanım alanları ve konservasyonuna kadar uzanan sürecin deneyimler eşliğinde konuşulduğu Kâğıdın Yolculuğu serisi bu yıl da ilgilisiyle buluşacak. Serinin 8’incisinde ‘Nedir Bu Asitsiz Kâğıt?’ sorusu etrafında bir araya gelinecek.

Atatürk Kitaplığı’nda uzun süredir devam eden ve alanında yetkin çok sayıda ismi ağırlayan Arşiv ve Bellek Seminerleri’nin 23’üncüsü 11 Ekim’de gerçekleşecek. Arşivlerin toplumsal ve kentsel hafızayla ilişkisini hem pratik hem de kuramsal anlamda tartışan seride bu kez ‘Göçmen Kadınların Almanya’daki Hafızası: Bir Katılımcı Arşiv Projesi’ başlığında Elif Çiğdem Artan ağırlanacak. 

İBB Kültür Dairesi Başkanlığı ile Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’nün kentin hikâyelerine ses olan kişilerin dilinden, kente anlam katan mekânların izinde ilerleyen Mekânın Sesi serisinin 2’ncisinde Ahmet Ümit, Metrohan’a konuk olacak. Moderatörlüğünü Seval Şahin’in üstlendiği söyleşide ‘Beyoğlu Polisiyeleri’ başlığında konuşulacak. 

Atatürk Kitaplığı’nda başlayan bir diğer yeni seri İstanbul’u Yürüyerek Anlamak. Serinin açılışı 12 Ekim’de Günseli Baki ile başlayacak ve 23 Ekim’de Nazlı Tümerdem ile devam edecek. Serinin ilk başlığında, İstanbul’u psikocoğrafyanın yöntemleriyle keşfetmek için avangard sanat hareketlerine, flanörlük/flanözlük kavramlarına, sokağın temsilinin kent ile ilişkisine ve yürüme eylemini merkeze alan sanatçılara odaklanılacak.

Yüksek mimar ve küratör Berna Karadoğan koordinatörlüğünde Atatürk Kitaplığı’nda başlayacak Sembollerin ve Tarihin İzinde serisi ise 17 Ekim’de. Seri, Roma ve Doğu Roma dönemi İstanbul meydanları ve anıtları başta olmak üzere katılımcıları tarihsel bir yolculuğa çıkaracak. 

Farklı disiplinlerden İstanbul’a odaklanan ve Atatürk Kitaplığı arşivinin kullanıldığı yüksek lisans ve doktora tezlerinin görünür kılınmasını hedefleyen Atatürk Kitaplığı Tez Sunumları’nın 6’ncısı 18 Ekim’de Ceren Çilek’in sunumuyla devam edecek.

Geniş koleksiyonlarıyla araştırmacıların önemli başvuru merkezlerinden biri olan Atatürk Kitaplığı bu kez kendi arşiviyle okurların karşısına çıkacak. Kitaplığın zengin koleksiyonunu tanıtmak, yeni ve mevcut koleksiyonlardan haberdar etmek üzere başlayan İBB Atatürk Kitaplığı Arşivinden serisinin ilk buluşması 19 Ekim’de gerçekleşecek. Denizcilik üzerine önemli belge ve koleksiyon arşivi olan Orhan Kızıldemir ve 2018 yılında vefatından sonra Atatürk Kitaplığı’na bağışlanan koleksiyonu hakkında konuşulacak serinin konuşmacıları arasında Orhan Kızıldemir’in kızı Nilüfer Beygo, Kızıldemir’in koleksiyonunu çalışan Dr. Murat Koraltürk ve koleksiyonunu düzenleyen Atatürk Kitaplığı Nadir Eserler Uzmanı İrfan Dağdelen yer alıyor. 

Yine ekim ayında Şamanizmin ve cadılığın Avrasya üzerindeki yolculuğunu kitap editörü, tarihçi ve çeşitli internet mecralarında içerik üreticisi  Ceren Sungur’dan dinleyeceğiz. Sibirya’dan Balkanlara Şamanlar ve Cadılar başlıklı konuşmasıyla Sungur 21 Ekim’de Atatürk Kitaplığı’na konuk olacak.

İstanbul'a dair güncel araştırmaları merkezine alan, özellikle genç araştırmacıların alana ilişkin yeni yöntem ve yaklaşımları benimseyen çalışmalarına dikkat çeken Güncel İstanbul Okumaları serisinin 6’ncısında Ayasofya konuşulacak. 26 Ekim’de Sevgi Soysal Kütüphanesi’nin ev sahipliği yaptığı söyleşinin koordinatörlüğünü mimarlık tarihçisi ve kuramcısı Alev Erkmen üstleniyor. Erkmen, Mimarlık ve Retorik İlişkisi: Ayasofya Örneği’ başlığında Oktay Orhun ile bir araya gelecek. 

Çimen Günay Erkol koordinatörlüğündeki Kadınca Yazmak serisinin 7'nci etkinliği 27 Ekim’de Sevgi Soysal Kütüphanesi’nde. Yayımlanan ilk kitabı Devridaim ile Turgut Özakman İlk Roman Ödülü’nü kazanan Ezgi Tanerge, tematik seçimlerinden yazma deneyimine geniş bir alanda katılımcılarla sohbet edecek.

İstanbul’un tarihsel belleğinde iz bırakmış mekânları ve yapıları, güncel çalışmalarla birlikte ele almak üzere yola çıkan İstanbul’dan Anıtlar, Hikâyeler serisinin ilkinde Galata Ermeni Kiliseleri başlı ele alınacak. Hayri Fehmi Yılmaz’ın koordinatörlüğünü üstlendiği seri, 30 Ekim’de Elmon Hançer’in anlatımıyla başlayacak.

Gastronomiyle ilgilenenlerin uzun süredir takip ettiği İstanbul’un Sofrası’nın 11’incisi yine ekim ayının son gününde Atatürk Kitaplığı’nda. Burak Onaran ve Merin Sever’in koordinatörlüğünü üstlendiği söyleşiye, ‘Sofranın Sergüzeşti: Modernleşme Mutfak Kültürünü Nasıl Etkiledi?’ başlığında Tülin Ural konuk olacak. 

İSTANBUL’UN HEMEN HER İLÇESİNE YAYILAN KÜTÜPHANELER OKUYUCULARINI BEKLİYOR 

Öte yandan sayısı 62'ye yükselen ve şehrin hemen her semtine yayılan yeni nesil İBB kütüphaneleri de geçtiğimiz yıl olduğu gibi her yaş grubundan İstanbulluyu ağırlamaya hazır. İBB Miras’ın özenli restorasyonuyla yeniden işlevlendiren ve İstanbul’a nefes aldıran iskeleler, yazarları ağırlamaya bu ay da devam edecek. 

Yazarlar İskelede serisinde bu ay, Moda İskelesi’ne Gündüz Vassaf, Behçet Çelik ve Vildan Külahlı Tanış, Beşiktaş İskelesi’ne Gökçer Tahincioğlu, Kadıköy İskelesi’ne ise Hakan Akdoğan konuk olacak. 

Sevgi Soysal Kütüphanesi’nin ev sahipliği yapacağı yeni söyleşi serisi de heyecanla bekleniyor. Kendine özgü atmosferi, tarihi ve kültürüyle çok sevdiğimiz bu şehrin edebiyatının konuşulacağı Edebiyatın İstanbul'u serisinin ilk konuğu gazeteci yazar Adnan Özyalçıner. Tahir Şilkan'ın moderasyonuyla İstanbul üzerine dolu dolu bir sohbet gerçekleşecek. 

Kadıköy İskele Kütüphanesi’nde, eşsiz yemek malzemelerinin, tekniklerin, zanaatkâr usulü üretimin izini süren, yemeğin geleceğine dair düşüncelerin ve gıdanın sürdürülebilirliğini konu edinen gastronomi sohbetleri devam ediyor. İskele Gastronomi Sohbetleri’nin ikincisinde yemek kültürü yazarı ve Akdeniz Tarihçisi Nazlı Pişkin, Sinem Özler’i ağırlıyor. 

Kütüphane Troleybüs ise yine bu ay içerisinde felsefe sohbetlerine ev sahipliği yapıyor. Arzu İbişi Temelli, ütopyalara, sınırlara ve zıtlıklara odaklanıyor. Eleştirel Yaklaşımlar, Ütopya, Zincirler ve Karşıtlıklar başlıklı söyleşi ilgilisini bekliyor. 

Yürütücülüğünü Anıl Cici’nin yaptığı Robotik Kodlama Atölyesi, dört ayrı kütüphanede 9-12 yaş arası çocuklarla bir araya gelecek. 

Cemal Fatih Polat’ın katılımcıları geleneksel tiyatroyla keyifli bir İstanbul yolculuğuna çıkardığı Karagöz: İstanbul Gezgini de bu sezon devam eden atölyelerden biri olacak. 

7- 12 arası çocukların ilk öykülerini kaleme aldığı Yaratıcı Yazarlık Atölyesi bu sezonda da Halenur Çalışkan’ın yürütücülüğünde devam edecek.

İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı işbirliğiyle gerçekleşen seminerler İBB kütüphanelerinde ebeveynleri ve çocukları ağırlayacak. Klinik Psikolog Betül Altın ‘Bedenim Benim Özelim’ temasında 5-6 yaş arası çocuklarla, ‘Çocuklarda Sınır ve Seçenek’ başlığında ise yetişkinlerle bir araya gelecek. Çocuk Gelişim Uzmanı Deryal Yönel ise farklı kütüphanelerde 7-11 yaş arası çocuklarla güvenli interneti ve çocuk haklarını konuşacak.

İBB kütüphanelerinde yeni başlayan bir başka seri ise Hülya Köseoğlu’nun yaratıcı drama tekniğini kullanarak 7-10 yaş arası çocukların hikâyelerini sahneye taşıdığı Hikâyeden Sahneye: Yaratıcı Drama Atölyesi 4 hafta boyunca Suat Derviş Kütüphanesi’nde olacak. 

Yürütücülüğünü Sercan Gelir’in yaptığı Kolaj ve Stencil Graffiti Atölyesi bu sezonda da farklı adreslerde devam edecek. Özgün eserlerin ortaya çıktığı atölyeler 8 ve üzeri yaşa uygun. Gelir, yeni sezonda Origami Atölyesi’nin de yürütücülüğünü üstlenecek ve bu alanda ilgili olan İstanbullularla bir araya gelecek.

Artdoll İstanbul ekibinin geçtiğimiz sezondan bu yana devam ettirdiği Kilden Figürler Atölyesi, kütüphane kullanıcılarıyla yine yaratıcı ve özgün çalışmalara imza atacak. 

Her yaş grubunun ilgiyle takip ettiği Karikatür Atölyesi, İlke Ekbul’un yürütücülüğünde birden fazla İBB kütüphanesinde ilgilisiyle buluşacak.

Çocukların gelişimini destekleyici atölyelere önem veren İBB kütüphanelerinde bu ay yeni bir yeni seri daha başlayacak. Akranlarının düşüncelerine saygılı, farklılıklarıyla barışık olabilmesini hedefleyen Resimlerle Öykü ve Düşünme Atölyesi 6-12 yaş arası çocukları kapsayacak. Sena Özcanlı’nın yürütücülüğünü yaptığı atölye, farklı semtlerdeki İBB kütüphanelerini ziyaret edecek. 

Hikâyesini ve çizimlerini çocukların tasarladığı Fanzin ve İllüstrasyon atölyeleri, Başak Günaçan’ın yürütücülüğünde İBB kütüphanelerini ziyaret etmeye devam edecek. 

Damla Sandal’ın yürütücülüğündeki Nakış Kolaj Atölyesi, fotoğrafın üstlendiği 'hatırlatıcı' olma gücünü yeniden üretmenin verdiği keyifle birleştirecek.. Kolaj çalışmasının teknik anlatımıyla başlayan atölye boyunca çeşitli teknikler uygulayan katılımcılar, günün sonunda kendi üretimlerini ortaya koyuyor. 

İBB kütüphanelerindeki etkinlikler hakkında bilgi almak için linki inceleyebilirsiniz. İstanbul Senin uygulaması içerisinde yer alan İBBKültür sekmesine tıklayarak ücretsiz etkinliklerimize kayıt olabilirsiniz: https://bit.ly/İBBKültür




İBB kütüphanelerinde ekim ayı: Söyleşiler ve atölyeler İstanbul'un her noktasında




İMM ATATURK LIBRARY
Miralay Şefik Bey Sok. No: 6
Taksim, Beyoğlu - İstanbul
Telefon: 0212 249 95 65
0212 249 09 45
kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr